Home Trekkershutten Theetuin Melkveehouderij Foto's Contact

Melkveehouderij

Het melkveebedrijf

Het agrarisch bedrijf van de familie Fopma is een melkveehouderij. Er zijn melkkoeien, kalfjes en jongvee.
De koeien lopen in de zomer dag en nacht in de wei.Momenteel worden er ongeveer 110 koeien gemolken. Het bedrijf is 76 hectare groot. De melk wordt geleverd aan Friesland Campina.  In mei en juni wordt de wintervoorraad ingekuild. Het gras wordt gemaaid, geschud en de wiersen worden gehakseld en ingekuild in een sleufsilo. Ook worden van het gras ronde balen gemaakt.De koeien worden gemolken in de stal tegenover de boerderij. U kunt gerust gaan kijken.
De kalfjes zijn in aparte hokjes in de boerderij gehuisvest. Het jongvee is buiten in een open frontstal.

In de herfst en winter als de koeien weer in de stal zijn, komen de ganzen te overwinteren. De ganzen (duizenden) zijn s'nachts op het meer en overdag op het land, een prachtig gezicht. Wij zijn aangesloten bij het ganzengedoog gebied  krite Sud-westhoek. Vaak komen er in de herfst en winter mensen, die de ganzen bestuderen en fotograferen.

In de boerderij zijn kerkuilen. Elk jaar worden er jonge uilen geboren, die geringd worden voor ze uitvliegen, in juni-juli. Er is een uilenwerkgroep, die de gegevens verwerkt. Wanneer er jonge uilen zijn, kun je dat precies horen. Bij zonsondergang (schemering) gaan de ouders muizen halen, dus in en uit vliegen, en laten de jongen een duidelijk sissend geluid horen. 

Niet alleen koeien, ganzen en kerkuilen zijn bij ons op het erf te vinden.

Onze trouwe viervoeter Billie zal u ook zeker vriendelijk begroeten. Mocht u uw hond willen meenemen is dat geen probleem. Billie vindt dat ook gezellig!

 En er lopen nog 2 shetlanders (Chantal en Ofra) en nog 1 
 kwpn-er (Def). En niet te vergeten Jut en Jul. 

 

 

Snel naar:

 • Acties
 • Bereikbaarheid
 • Fiets, wandel en nordic walking routes
 • Activiteiten in de regio.
 • Trekkershutten Nijhuizum
  nummer 14
  8775 XD Nijhuizum
  0515-541670 / 0610813808
  The Netherlands
  e-mail: info@trekkershutten-nijhuizum.nl